- Informační rozcestník

Sestavuji aktuální kalendář ...
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

_________________________________________________________________________________________________________________________________________
Prosím o trpělivost, než se mi podaří obsah dřívějších webových stránek (zivot-bez-nemocí), nějakým způsobem upravit pro tento web.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
O MNĚ
Návody, odkazy i diskuse zde uvedené, budou odrazem teorie a praxe získané v průběhu přibližně 14 minulých let. Jedná se zejména o "disciplíny"  oborů tradiční medicíny s původem v Ajurvédě a jejím evropském pojetí - Homeopatii. Je to pohled odjinud - ze světa medicíny, která hledá skutečné příčiny onemocnění a přirozenou cestou je odstraňuje nebo přesněji řečeno - používá metody a přípravky, které napadené tkáně chrání nebo jim alespoň ještě dále nezhoršují stav, dokud nedojde k odstranění  disfunkčních příčin - pokud tak lze ještě učinit. Z toho vyplývá, že zde existuje snaha řešit problémy, které již existují a kde nastala nenávratná změna složení jednotlivých tkání organismu, rovněž se tedy neodstraňují prvotní příčiny onemocnění.  Skutečný stav organismu a svého zdraví, má až na malé výjimky v rukou každý z nás zcela sám, pokud tedy pomineme "genetický mix" a tedy neměnnou předurčenost našeho zdravotního stavu, kterou každý z nás obdržel v okamžiku narození.

Co vlastně můžeme ovlivnit.
Je jistě dobré vědět, co vše vlastně můžeme a nemůžeme ovlivnit vlastním úsilím o bezproblémový život bez nemocí. Tak pěkně od začátku.

Narození.
- již při narození získáme od rodičů genetickou výbavu, která se v průběhu života sice může měnit, ale bohužel jen k horšímu
- od rodičů však získáváme rovněž toxické zatížení organismu, to je totožné s toxickou zátěží matky, která tuto zátěž získává v prostředí, ve kterém žije a od partnera(ů), se kterými do okamžiku početí žila intimním životem (pod pojmem toxiny rozumějme nejen chemickou zátěž z ovzduší a potravin, ale i neprospěšné mikroorganismy - původce onemocnění)

Další průběh života.
- po narození velmi záleží na rodičích, jaký životní styl žijí a jak se našemu organismu daří nebo nedaří ubránit se vlivům vnějšího prostředí
- stravování patří v tomto období k tomu nejdůležitějšímu, čím je možné ovlivnit další vývoj
- velmi důležitým vlivem, je kontakt s léčivy používanými při onemocněních, včetně očkování - ano právě očkování zvolené v nevhodný čas může způsobit následky na celý zbytek života a někdy jsou tyto následky naprosto katastrofální, proto by měl být takový organismus připravován na očkování a to by mělo být aplikováno ve správný čas - při té nejlepší kondici organismu

Seriál o potravinách

CUKR
   Je velmi zrádná pochutina, zvláště pak cukr čištěný - bílý. O jeho kalorických "schopnostech" už ví asi každý, ale o tom, že například zabraňuje přisvojování některých vitamínů a prvků, to už každý neví. Můžete tedy mít například vhodné složení stravy a přesto vám bude scházet železo, vápník a další. Ano, za to vše může cukr. Proto je lepší cukr a potraviny, které jej obsahují používat minimálně. Pokud se už neubráníme, měli bychom mít po ruce cukr nečištěný - hnědý. Sladkou chuť můžeme nahradit rovněž cukrem přírodním (fruktózou), z některého ovoce. Jestli někdo opravdu hodně zápasí s chutí na sladké, měl by zadat do vyhledávače "gymnema sylvestre" nebo "Gluco Health".

MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
   Organismus člověka jako savce má schopnost bezproblémově mateřské mléko do období asi 6 - 8 let života, organismus je vytvořen tak, aby uměl po určitou dobu vyrábět ty správné trávicí enzymy. Pokud budeme mluvit o mléku kravském, pak už je to trochu o něčem jiném. Pokud budeme mluvit o mléku, které se dá zakoupit na pultech obchodů, je to ještě o něčem jiném, nemá totiž s mlékem od zvířete již téměř nic společného. Každá potravina stvořená přírodou je jako celek pro člověka přijatelnější neboť obsahuje vždy protilátku pro trávicí trakt. Tato protilátka je u mléka v syrovátce. Dnešní mléko je dělená potravina a navíc ještě čištěná, takže lidský organismus "jen zírá" cože mu to dáváme k rozkladnému procesu. Neví si s tím rady, nemůže najít vzorec k rozkladu a odbourávání z organismu. Chemická vazba je pro něj "nelogická". Takové potraviny jsou pak jako "nepřátelé", jsou vypuzovány bez užitku z těla ven. Než opustí organismus napáchají ovšem mnoho škody. Na mýtus, že mléko je třeba k dobré stavbě kostí můžeme zapomenout, protože příliš velký přísun dnešního (průmyslově zpracovaného) mléka způsobuje pravý opak, v dětském věku neškodí tolik. Ostatní mléčné produkty jsou na tom podobně. Jediné, co prospívá lidskému organismu jsou zakysané mléčné výrobky, fungují jako přijatelná provokace pro imunitní systém trávicího traktu.

POHANKA
   Tuto rostlinu a její plody je možné směle považovat za superpotravinu. Obsahuje snad úplně vše co organismus potřebuje a ještě je vhodná i z dietetického pohledu. Nebude jistě chutnat každému, ale loupaná pohanka(kroupy) ve směsi s celozrnnou rýží (každé vařeno zvlášť a nakonec smícháno) svou chutí nezklame, ba právě naopak. Je dokonce vhodná i pro lidi trpící alergiemi a onemocněním zvaným dna. Je užitečná každému, bez ohledu na geografický původ.

ŠPENÁT
   Velmi zajímavá rostlina, která však obsahuje snad nejméně železa ze všech známých, pokud vůbec nějaké železo obsahuje. Je to velmi užitečná a dobrá příloha k jídlu. Pozor by si měli dát pouze jedinci s nemocnými játry, ledvinami (nebezpečí tvorby kamenů) a nemocní dnou.

EXOTICKÉ OVOCE
   Chuťově lákavá, ale v lepším případě  neprospěšná potravina pro většinu Středoevropanů. Proč ? První co bychom měli brát v úvahu, je vlastnost lidského organismu vyrábět látky(enzymy) pro rozklad všeho, co se objeví v trávicím traktu. Než se organismus naučí vyrábět ty správné enzymy trvá tisíce let a déle. Pokud budeme jako Středoevropané tedy konzumovat exotické ovoce, náš organismus si nebude umět vyrobit enzymy pro jejich bezproblémový rozklad a bude spíše zápasit, než by mohl mít nějaký užitek. Další, co je třeba vědět, je složení. K informaci, kolik obsahuje které ovoce vitamínů a jiných prospěšných látek se sice dostaneme celkem snadno jenže - tyto údaje jsou z ovoce, které uzraje pod sluncem v zemi původu. K nám na pulty prodejen se dostane pouze se zlomkem  udávaného složení - sklízí se nezralé a "dozrává" po cestě.  Přemýšlení o tom, jak je nám exotické ovoce prospěšné můžeme uzavřít představou jak je ošetřováno DDT (opět se používá kvůli potlačení onemocnění malárií,,,když se DDT přestalo používat, dramaticky narostla úmrtnost a počet onemocnění) a kvůli transportu namáčeno do chemikálíí proti parazitům. Konzumací exotického ovoce v našich podmínkách přijímáme více chcemický koktejl, než něco prospěšného - proto je lepší se konzumaci exotického ovovce úplně vyhnout.

MASO
   Člověk je sice všežravec, ale délkou střev se více podobá býložravci. Delší střeva hůře snášejí pobyt a rozkladný proces masa. Na druhé straně, bezmasá strava může především ve vývoji dítěte způsobit odlišný vývoj. Živočišné bílkoviny způsobují vyšší růst všech tkání včetně mozku. Může se tedy snadno stát, že dítě, které má živočišných bílkovin nedostatek bude celkově s vývojem pozadu. Je možné namítnout, že existuje i jiný způsob jak zajistit živočišné bílkoviny pro organismus. Například vegetariáni tuto možnost využívají ve formě mléka a vajec. Nutno upozornit, že ani mléko, ani vejce nejsou schopny takový přísun nahradit. Rostlinné bílkoviny jsou sice prospěšnější, ale nejsou schopny podporovat růst tkání v takovém měřítku. Maso by se tedy mělo jíst, ale tak, aby nám co nejméně škodilo. Několik pravidel pro konzumaci masa.
1. Pokud jíme maso, jeho doplňkem na talíři by měl být asi 4 násobek váhového množství syrové zeleniny, která zajistí dezinfekci střev a zkrátí jeho pobyt ve střevech.
2. Konzumovat hlavně libové maso ze zvířat se střednědobým životním cyklem (vepřové, telecí, skopové...).
3. Konzumovat maso pokud možno jen vařené.
4. V žádném případě nekonzumovat masné deriváty  – uzenina, paštika atp.

NAŤOVÁ PETRŽEL A PAŽITKA
   Tato naťová zelenina je pro Středoevropana tím nejvhodnějším druhem zeleniny vůbec. Dá se využít jak v teplé, tak studené kuchyni, kdykoli v průběhu dne. Největší přínos má syrová a není třeba s množstvím šetřit, ba právě naopak. Stačí asi tak dvě vrchovaté polévkové lžíce rovnoměrně v průběhu dne a organismus dostane téměř všechny vitamíny a prvky, které je vůbec možné ze zeleniny získat - železem počínaje, vápníkem konče a že jsou v přisvojitelné formě, není ani třeba dodávat. Na pozoru před přílišnou konzumací by se však měli mít nemocní dnou.

Jak znehodnotit potraviny
Základní pravidla pro úpravu potravin
K čemu vám budou dobré úmysly a správné suroviny, když z nich při jejich přípravě vytvoříte nehodnotná a jedovatá jídla ?

1/ Nepoužívat k vaření nebo ohřívání mikrovlnnou troubu.
Proč ?: Elektromagnetické vlnění o velkém výkonu, jako používá mikrovlnná trouba, mění stavbu buňek i v potravinách, pokud jsou jím zasaženy. Dále dochází k polarizaci částic v potravinách. Taková potravina potom vykazuje úplně jiné vlastnosti a organismus si neví rady s jejím bezproblémovým strávením. Lidský organismus potom neumí najít ve svých schématech postup, pro její rozklad a využití. Přinejmenším se jedná o značné znehodnocení takto zasažené stravy.
Řešení: Používání klasického ohřevu na vařiči nebo horkovzdušnou troubou.

2/ Nepoužívat mražené potraviny a potraviny s prodlouženou dobou životnosti.
Proč ?: Mrazením se potraviny vystavují jen dalšímu hnilobnému procesu a i když se zdá, že takové potraviny se pak lépe dále upravují, jsou už nejen znehodnocené, ale pokročilým hnilobným procesem i zanesené hnilobnými mikroorganismy. Navíc se většinou mrazí v igelitových nebo mikrotenových  sáčcích a tím se do potravin dostává velké množství syntetických látek, především ftalátů a dioxinů. Za největší "zvěrstvo" je pak nutné označit ohřívání potravin v igelitových (varných) sáčcích. Při vyšších teplotách koncentrace těchto nebezpečných látek vzrůstá o řádové násobky. Nutno podotknout, že tyto jedy se do organismu snadno dostávají, ale bez pomoci se jich organismus neumí zbavit - některých vůbec. Způsobují zejména onemocnění nervového systému a tím se následně podle pravidel čínského pentagramu rozšíří do celého organismu, kde způsobují disfunkce všech orgánů bez toho, aby byla nějaká příčina současnou oficiální medicínou vůbec zjištěna.
Řešení: Nepoužívat potraviny ošetřené k dlouhodobé spotřebě a balené do plastových obalů. Kupovat potraviny k přímé spotřebě.

3/ Nepoužívat plastové ani kovové nástroje pro úpravu potravin.
Proč ?: O plastech jsem se již zmínil v předchozím bodu, totéž platí i pro kuchyňské nářadí - z plastu je naprosto nevhodné. Kovové nástroje nejsou nebezpečné, co se týče uvolňování nebezpečných látek, ale značně znehodnocují potraviny (oxidace břitů), které upravujeme, je proto lepší se jim vyhnout.
Řešení: Používat dřevěné nářadí a co se ostrých nástrojů týká, dají se již za rozumnou cenu koupit keramické, které potraviny neznehodnotí.

4/ Nepoužívat průmyslově mleté potraviny, včetně koření.
Proč ?: Mletím se surovina znehodnocuje kontaktem většinou s kovovými nástroji (oxidace nástrojů, mechanické rozbití struktury suroviny). Změní se struktura potraviny a je z ní velmi malý užitek pro organismus. Do koření se navíc přidávají přísady proti hrudkování.
Řešení: Vzhledem k tomu, že například mouka je právě kvůli takovému znehodnocení pro organismus více přítěží (ve střevech tvoří hlen, ve kterém se dobře daří nepřátelským mikroorganismům) než užitkem, je třeba přejít na surovinu, která takovým procesem neprochází. Mnohem užitečnější je konzumovat například pohanku, celozrnnou rýži, ovesné vločky nebo brambory. Vše ve vařené podobě. Koření kupovat celé a drtit v kamenném nebo porcelánovém hmoždíři.

5/ Nepoužívat hliníkové příbory a pokud to jen trochu jde, pak ani kovové
Proč ?: Zejména oxidace hliníku na příborech přispívá vedle ničení potraviny k přenesení tohoto kovu do organismu. Ten pak způsobuje obtíže různého charakteru, zejména v trávícím traktu. Nerezové příbory jsou sice lepší, ale k ničení potraviny dochází rovněž.
Řešení: Jídlo, které jsme schopni - jíst rukama, případně dřevěnými hůlkami. Pokud používáme nerezové příbory, snažíme se příliš nedělit jimi potraviny, více kousat a rozmělňovat v ústech.

6/ Nepoužívat melaminové nádobí, ani talíře
Proč ?: Melamin je posledním hitem ve výrobě plastů, ale je to materiál, který velmi škodí lidskému organismu, především trávicímu traktu. Bohužel se také používá pro své složení jako proteinová náhrada do potravin.
Řešení: Na vaření používat nádobí ze skla nebo smaltované. Nerezové nádobí už tak vhodné není.

Moderní přírodní medicína

Za nejlepší přípravky moderní přírodní medicíny je možné považovat výrobky firmy JOALIS, které nejsou ničím jiným, než Evropským pojetím Ajurvédy, tedy Homeopatie. Tato inteligentní homeopatika jsou neobyčejně účinná a jsou přístupná i pro laickou veřejnost. Více na www.joalis.cz . Sortiment přípravků dokonale vykrývá prostor celostní medicíny.
Kdo se nespokojí s „multipřípravky“ a troufá si na jednotlivé komponenty, může si s důvěrou vystačit s výrobky například firmy "BOIRON", která je v oboru výroby homeopatických přípravků špičkou. Přípravky lze rovněž zakoupit volně.

                

Pověry a mýty

ŠPENÁT OBSAHUJE ŽELEZO

   Neobsahuje významné množství železa, pokud podle odrůdy nějaké vůbec obsahuje. K tomuto omylu došlo chybou při zápisu naměřených údajů a přesto se tento omyl udržel v povědomí více jak půlstoletí. Špenát obsahuje mnoho vitamínů a prvků prospěšných pro organismus, proto by se konzumovat měl. Špenát ovšem obsahuje i kyselinu šťavelovou, která zabraňuje přisvojování železa obecně. To platí zvláště i pro konzumenty piva, které obsahuje rovněž produkty z kyseliny šťavelové. Proto špenát nekonzumujeme při snaze o získání železa.

ALKOHOL PO JÍDLE PODPORUJE TRÁVENÍ

   Alkohol naopak trávící proces stěžuje, protože játrům přidělává práci jeho odbouráváním. Relativní úleva pochází z anestetických účinků, kterými alkohol disponuje. Pokud chceme, aby nám dobře trávilo, je lepší jíst menší množství jídla s nízkým obsahem tuků. Pokud nechceme organismu příliš škodit, můžeme ho alkoholem podpořit před jídlem a tím mu pomoci "namíchat" správnou směs v žaludečním "jezírku".

ČÍM VÍCE SYROVÉHO ČESNEKU A CIBULE, TÍM LÉPE

   Syrový česnek je právem označován jako přírodní antibiotikum. Také tak by se s ním mělo zacházet. Ve větším množství by mohl způsobovat poruchu krvetvorby (destruktivně působí zejména na slezinu, ale i na játra a slinivku). Prospěšné množství je asi tak 1 - 1,5 stroužku v průběhu dne a to ještě jen při nějakém oslabení organismu, nikoli stále.
   Syrová cibule je rovněž velmi prospěšná jako přírodní léčivo. Měla by se používat jako prevence proti nachlazení a na zvětšenou prostatu, ale opět v rozumném množství (asi tak 1 malá v průběhu dne) a nikoli nepřetržitě. Obsahuje totiž velmi koncentrované silice, které ve větším množství působí nepříznivě zejména na trávicí trakt, játra a slinivku.

ČÍM VÍCE SYROVÉ ZELENINY, TÍM LÉPE

   Syrová zelenina je sice velmi prospěšná, hlavně pro konzumenty masa, ale využít její plný potenciál znamená - lehce ji tepelně opracovat. V syrovém stavu je nejen zdrojem vitamínů, ale působí i jako dobrý čistič střev a proto by se měla používat denně, v rozumném množství, aby se stačila střeva po pročištění přirozeně regenerovat. Prospěšné množství je asi tak 80 - 100 gramů v průběhu dne. Ovoce asi také tolik.

LUŠTĚNINY KAŽDÝ DEN - TO NEJLEPŠÍ PRO ORGANISMUS

   Luštěniny jsou velmi dobré a zdravé, jen velmi těžko stravitelné a proto bychom je měli konzumovat v dětském věku nejvýše 1x za dva týdny a v dospělém věku 1x týdně. Ještě lepší je nekonzumovat luštěninu společně s masem, jinak je zátěž pro organismus zbytečně velká.

JÍST JEDLÉ HOUBY JE MOŽNÉ BEZ OMEZENÍ MNOŽSTVÍ

   Houby (lesní a polní) jsou přínosem pro výživu svým obsahem těžkých kovů a vzácných kovů vůbec.  Je třeba myslet na to, že houba má v přírodě funkci lapače nečistot - převážně kovů. Záleží tedy na kvalitě ovzduší, jaký obsah těchto kovů mají. Pokud roste hub příliš mnoho, jako například před oběma světovými válkami (zbrojení znamenalo vyšší tavbu oceli a více zplodin v ovzduší) znamená to, že ovzduší je plné kovů. Z toho je třeba vycházet při odhadu množství vhodného ke konzumaci. V dnešní době roste hub opravdu nebývalé množství, což může být přisuzováno gigantickému industriálnímu rozvoji hlavně v Číně a Indii. Že se nás rozvoj průmyslu v Číně a Indii netýká ? Ale týká, ovzduším se k nám dostanou všechny možné zplodiny.
   Houby pěstované ve sklepích mají složení odpovídající zemině nebo dřevině, do které jsou nasazené. Jsou z pohledu vysokého obsahu těžkých kovů mnohem menším nebezpečím.

SÓJA - NEJZDRAVĚJŠÍ PLODINA

   Sója je jistě zajímavá plodina a v dnešní době zdravých životních stylů patří k těm nejdiskutovanějším. Je ale třeba také vědět, že používat ji k pravidelné konzumaci má i svoje úskalí, která jsou mnohdy až zarážející. Již při denní dávce vyšší než 8g sójových bobů a mouky nebo 50g tofu nebo 100ml mléka nebo 30g misu nebo 60g sójových výhonků mohou přicházet negativní účinky na organismus. Doporučená denní dávka je cca 25 - 30g. Překročení denní dávky znamená vyšší zatížení a časem i destrukci tkání ovlivňujících především: hormonální systém (štítná žláza), plodnost a těhotenství, vznik rakoviny, Alzheimerova choroba, tvorba ledvinových kamenů, oslabení imunitního systému, alergie (vedle arašídů největší zdroj alergenů...cca 25-30).
   Se sójou tedy opatrně a pokud nám již tak chutná, že se bez ní nemůžeme obejít, tak fermentované produkty (tofu, misu), jsou v malém množství méně nebezpečné. Nezapomínejme také na to, že sója původně sloužila jako hnojivo jiných plodin.

Zdravé hubnutí

Jak zhubnout a přitom si nepoškodit zdraví ?
13.03.2008 08:08
Tento recept je vyzkoušený, ale energeticky odpovídá nižší zátěži, například pokud máte sedavé zaměstnání nebo pro děti školního věku. Důležitá je skladba, kterou je možno množstvím přizpůsobit energetické spotřebě jednotlivce. Pro dodržování této skladby jídelníčku budete mít pocit hladu jen na počátku, nějaký 1 - 2 týdny, pak se vše upraví a začne velká úleva. Budete se cítit o mnoho lépe. Lze takto zhubnout zhruba o 2,5 kg - 6 kg za jeden měsíc. Není třeba žádný nadbytečný pohyb, vše dělejte jako dříve. Důležité je rovněž načasování požití jídla, je bezpodmínečně nutné jíst ve stejnou dobu každý den a pokud možno na minutu přesně - účinek se takto mnohonásobně zvyšuje. Úplně nejlépe jsou na tom lidé pracující pouze ve dne - na jednu směnu, mají nejlepší metabolické předpoklady ke správnému stravování i odpočinku. Bude se jim tedy i lépe hubnout. Nezapomínejte alespoň 2x týdně na čisté kakao jako přísadu do jídla (např.: vločky s kakaem), nahrazuje mnoho látek, které pomohou organismu zapomenout na sladké (nebudete mít na sladké chuť). Ale pozor na množství (zácpa). Ostré koření je v době hubnutí lepší vůbec nepoužívat, protože podporuje vznik velkého množství trávících šťáv a je tedy i rychlejší trávení (máte dříve hlad). Potraviny, které jsou zde uváděny jako vhodné, obsahují vše potřebné pro bezproblémový chod organismu a stimulují k výrobě správných trávících enzymů dostatečně. Ostré koření je sice běžnou součástí našich domácností, ale jeho prvotním užitkem bylo a v rozvojovém světě dodnes je - dezinfekce trávícího traktu. Bez ostrého koření by se rozvojový svět potýkal s ještě více nemocemi, než dosud. Složení jídelníčku není v přímém souladu se zdravou výživou, použitím některých potravin (mléko, plátkový sýr, necelozrnný chléb), ale je postačující pro proces hubnutí. Po docílení stanovené hmotnosti, je třeba tyto potraviny ze souvislého stravování vyřadit.
Čemu je nutno se vyvarovat především a nekonzumovat vůbec nebo minimálně:

Alkohol - způsobuje blokádu ledvin, které potom v těle zadržují vodu, ta zůstává v tkáních a organismu tam rozhodně neprospívá (jedná se o jinou   formu vody, než, která je přirozenou součástí metabolismu).
Výsledek - Nekonzumovat vůbec

Uzeniny - nejen, že obsahují veškerý odpad masného průmyslu, v jehož dovozu jsme v rámci EU jedničkou, ale rovněž obsahuje rychlosoli, které mají urychlovat zrání masných výrobků. Kdo se má jen trochu rád a myslí to se sebou nebo svými blízkými dobře, tak se tomuto sortimentu vyhne na velkou vzdálenost.
Výsledek - Nekonzumovat - BEZ VYJÍMKY

Sůl - rovněž způsobuje blokádu ledvin a stejně jako alkohol organismu neprospívá. Soli, které organismus potřebuje jsou obsažené v potravinách a vodě, a jsou jiné struktury, než sůl kamenná nebo mořská.
Výsledek - Vůbec nepoužívat k dosolování a velmi málo k zasolení například brambor

Kořenící směsi, omáčky a dresinky - obsahují velké množství soli a různých dalších přídavků (stabilizátorů, barviv atp.)
Výsledek = Nepoužívat - bez vyjímek

Cukr - organismu neprospívá vůbec v ničem a naopak ničí, co může. Oslabuje organismus a podlamuje imunitní systém jako celek.
Výsledek - Nekonzumovat ani výjimečně. Když už si neumíme pomoci, tak používat alespoň nečištěný (hnědý) cukr, který obsahuje řadu významných látek pro organismus jako například -  vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, sodík, zinek, měď, chróm, glukózu, sacharózu, nenasycené mastné kyseliny linolovou, linoleovou, olejovou, vitaminy skupiny B (kyselinu listovou, kobalaminy, riboflavin, pyridoxol, nikotinamid, kyselinu pantotenovou), inositol, kyselinu fosforečnou. Dále obsahuje důležité enzymy.

Skladba jídelníčku, který nám dá vše a organismus nebude strádat:
Vhodné potraviny :  - pohanka loupaná (kroupy), celozrnná rýže, brambory, čočka, hrách, fazole, ovesné vločky
                            - obyčejný tvaroh, vajíčko natvrdo, lučina, kefír, podmáslí, acidofilní mléko, kyška
                            - červená paprika, ředkvička, okurka, cibule, česnek
                            - jablko, hruška, banán, pomeranč
                            - kakao, lískové oříšky, vlašské ořechy, hrozinky
                            - chléb obyčejný odleželý (pokud máme možnost - lepší je celozrnný, ale pozor na dnešní náhražky v podobě pouze barveného těsta)
Jídelníček volíme v rytmu - 3x týdně jedno jídlo denně s masem a 4x týdně bez masa po celý den
Maso: maximálně 150g na jednu porci a jednoznačně pouze vařené
Modelový jídelníček:
Snídaně: 1x krajíc chleba + 1 - 2x plátek sýra (40g - 80g) + 1/3 - 1/2 kostky tvarohu + 1/4 papriky na plátky pro ochucení (nebo ředkvička nebo okurka)                                                               
Dopolední svačina 1 varianta: 10x jádro lískových( nebo jiných výše uvedených) oříšků + 20x hrozinka
Dopolední svačina 2 varianta: 1x celozrnný rohlík (80g) + 1x jablko (nebo jiný 1 kus ovoce)
Oběd 1 varianta: ovesné vločky uvařené s vodou nebo mlékem (až 700g hotové) + 2 lžičky kakaa
Oběd 2 varianta: rýže basmati jako nákyp s oříšky a hrozinkami (až 700g hotové) + rozšlehané vajíčko pro nakypření                          
Oběd 3 varianta: vepřové na česneku (100g - 150g) + pohanka smíchaná s celozrnnou rýží (každou komoditu je nutno vařit nejprve zvlášť a pak teprve smíchat)    
Oběd 4 varianta: vařená čočka s vajíčkem ( 200g - 400g)   
Oběd 5 varianta: hovězí guláš s bramborem (100g - 150g masa)
Odpolední svačina 1 varianta:5x jádro lískových (nebo jiných výše uvedených) +10x hrozinka
Odpolední svačina 2 varianta: celozrnná houstička - suchar (20g) + okurka (100g)
Večeře: - musí se uskutečnit do 17:00     jablko, hruška, banán, pomeranč v množství cca 400g - 700g součtové hmotnosti (brutto)
Večeře další varianta není: pouze různé kombinace ovoce a v uvedeném množství
Asi tak 2 hodiny po večeři, tedy okolo 19 hodiny, je nutno vypít 250ml nedochucovaného kysaného mléčného nápoje (kefír, acidofilní mléko, podmáslí, valašská kyška).
Pitný režim: Pramenitá nesycená a nedochucovaná voda v množství minimálně cca 1 - 1,5 litru za den a v tempu 0,5 dcl za 30minut.
Samozřejmě nezapomínáme na každodenní přísun vitamínů, který zabezpečíme čerstvou petrželkou, pažitkou, sarurejkou, kadeřábkem.
Ideálním množstvím přitom je, cca 2 polévkové lžíce během dne.
Při dodržování tohoto jídelníčku dosáhnete znatelných výsledků (snižování hmotnosti) již po prvních 2 týdnech. Díky nepoužívání soli a koření znovu objevíte chuti potravin, které jste dávno zapomněli. Budete klidní a spokojení.

Vyhodnocení programu zdravého hubnutí.
Z téměř stovky oslovených se nakonec zúčastnilo 18 dobrovolníků m(muž), ž(žena) ve věku 31 - 52 let po dobu 3 měsíců. Po ukončení programu se všichni bez rozdílu cítili mnohem lépe, většina uvedla buď úplnou ztrátu nebo sníženou nadýmavost, mnohem lepší spánek a mnohem lepší psychický stav, což bylo možné pozorovat.

                                                                                     
                                                                    

I z grafů je možné vypozorovat, že zvýšená tělesná námaha nemá přímý vliv na rychlou ztrátu tělesné hmotnosti. Ba naopak, organismus blokuje odbourávání zásob a šetří. Navíc si každý po takové námaze dopřeje nějakou odměnu a kalorický příjem dále zvyšuje. Vzhledem k tomu, že zvýšená fyzická zátěž nemusí být pro každého přínosem, například z důvodu různých onemocnění pohybového aparátu, je možné navrhnout tuto redukční a „zdravou“ dietu naprosto každému a bez přidané fyzické námahy.
                                       

Pitný režim

Co pít ??
31.05.2008 16:15
   O pitném režimu toho už bylo napsáno mnoho. Zaručený recept asi neexistuje, ale přesto lze jistou vhodnost doporučit. Především to chce pít chemicky neupravenou nezávadnou vodu, nejlépe tvrdší, balenou neperlivou dále nedochucovanou nebo obohacovanou. Pozor na "přebalovanou" vodu z vodovodu s upravovanou vodou. Minerálky jsou kapitola sama  pro sebe, lepší je nepít jich příliš velké množství a střídat je. Čaje pít spíše střídmě a směsi, pokud se nejedná o léčebné kúry. Množství by mělo odpovídat u dospělého člověka minimálně 1 - 1,5 litru denně (počítáno dohromady s polévkami). Pít by se mělo rovnoměrně během dne, nikoli větší množství najednou. Více tekutin neznamená lépe pro organismus. Záleží pochopitelně na tom, v jakých podmínkách se jedinec nachází. Jinou spotřebu tekutin bude mít člověk fyzicky pracující a jinou administrativní síla. Mléko je naprosto nevhodné. Ovocné šťávy až na výjimky rovněž. Proč ? O tom bude napsáno v seriálu o potravinách. O alkoholu se často píše jako o prospěšné tekutině, ale je to tekutina pro opravdu jen velmi výjimečné použití. Ideální teplota tekutin by neměla mít propastný rozdíl od teploty organismu - vhodná je asi tak pokojová teplota. Chlazené nápoje jsou naprosto nevhodné. Pokud pijeme kávu nebo alkohol je třeba mít na vědomí, že způsobují dehydrataci organismu. Jako dobré osvěžení v letním období je možné pít zakysané mléčné produkty.
    Zde se můžete podívat na poslední test balených vod z října 2009. Pro lepší orientaci je dobré vědět, co se na trhu prodává. Není možné jednoznačně říci, že zrovna jednotlivý druh nebo typ balené vody je lěpší než  voda z vodovodu. Záleží na stavu trubek jak při stáčení balené vody, tak u nás doma. Ke kontaminaci může dojít snadno, stačí nepouštět vodu několik hodin a mít usazeniny například až v baterii. Prospěšnost vápníku a hořčíku ve vodě z vodovodu je asi taková, jako když se jednotlivé prvky přidávají do potravin - jsou pro organismus nepřisvojitelné. Z balených vod jsou základním složením asi nejlepší pramenité vody,, na minerálky si dáváme pozor, pokud nemáme úplně v pořádku trávící trakt, především slinivku, tak se nám mohou minerály usazovat jak v játrech, tak v ledvinách - žlučové a ledvinové kameny. To samé platí při pití tvrdé vody ze studní.

Čaje a směsi

Kouzelný nápoj.
14.05.2009 05:56
Tato čajová směs Vás přivede na jiné myšlenky a rozhodně nebudete zklamáni. Je součástí velkého výběru produktů u firmy: www.sonnentor.cz
Čaj štěstí.
14.05.2009 05:54
I tento čaj vyniká velice příjemnou chutí. Je součástí velkého sortimentu firmy: www.sonnentor.cz
Dobrá nálada.
14.05.2009 05:51
Čajové směsi od Sonnentor s r.o. jsou vždy příjemné chutí a dobré kvalitou. Výběr je opravdu velký: www.sonnentor.cz
Rooibos Massai.
14.05.2009 05:40
...čaj pro hezké chvíle - příjemná, nasládlá chuť i bez cukru - vítané osvěžení z Jihu Afriky pro děti i dospělé
Zelený čaj.
14.05.2009 05:38
Čajové směsi.(Gunpowder) 30.11.2008 18:00     Tato čajová směs je z kvalitního zeleného čaje, který funguje dobře jako silný antioxidant. Spolehlivě snižuje krevní tlak a rovněž pomáhá při snižování hmotnosti. Říká se jí "Střelný prach" proto, že usušené čajové lístky...
Sladký sen.
14.05.2009 05:38
Čajové směsi.(Sladký sen) 30.11.2008 17:49     Pokud prožíváme nějaký duševní stres nebo nemůžeme spát, můžeme si vypomoci čajovou směsí "Sladký sen", která nám pomůže překonat nepříjemná období. Pozor však na dávkování, je třeba jej dodržovat, jinak hrozí apatické a...
Zimní období
Horní cesty dýchací v zimním období.
13.05.2009 20:43
Není třeba mít plný nos. Nachlazením již v tomto období trpí řada lidí. Jedním z preventivních opatření proti lehčímu a střednímu stupni nachlazení je vhodná čajová směs. Jednou z vyzkoušených a velmi účinných je směs "Islandský vánek". Při dodržení návodu skutečně funguje skvěle. Přináší téměř...

Zimní období

Ta nejlepší podpora organismu nejen v zimním období.
Existuje mnoho přípravků, které trh nabízí. Představuji ty, mnou vyzkoušené. Mají velmi příznivý vliv na organismus. Pokud nás provázejí různé méně nebezpečné zdravotní obtíže nebo pokud chceme v zimním období pomoci organismu doplnit některé důležité látky, můžeme vybrat třeba z těchto představených.
                                                                                                                             
Šťáva z celých listů ALOE
Pravděpodobně celosvětově nejúčinnější substance, co se vhodnosti týče, podle místa výskytu rostliny a lidských typů. Funguje příznivě úplně na každého, ale pozor - existuje mnoho kategorií tohoto přípravku a s nimi i stupně účinnosti. Pokud to tedy myslíme vážně, hledáme a kupujeme pouze šťávu z celých listů s obsahem 5000mg polysacharidů na 1 litr. Svého času existoval pouze jediný takový přípravek na trhu - viz obrázek výše. Je sice relativně drahý, ale vysoce účinný. Vhodný je rovněž téměř na všechny neduhy, ale jeho snad nejproslulejším účinkem je  rychlá regenerace a vyléčení komplikovaných zánětů trávicího traktu, zejména střev.
         

Noni vita
Tato šťáva z exotického ovoce NONI je elixírem pro každého, používám jej ke konci zimy, na obnovení zásob důležitých kovů, minerálů a vitamínů.
              
Ag 100 - koloidní stříbro
Velmi dobrý přípravek. Je vhodný rovněž k použití v zimním období. Malé rozměry tohoto drahého kovu projdou organismem, jako magnet nachytají vše nevhodné a odnesou z těla ven.
            
Koloidní minerály
Tento přípravek je vhodný pro doplnění minerálů a stopových prvků, po dlouhých onemocněních, při namáhavé práci, stejně tak jako prevence přípravy organismu v zimním období.
Pini Sibirica
Olej z tohoto sibiřského porostu je elixírem opravdu snad na všechny obtíže. Výhodou je, že se dá pro zvýšení účinku používat rovněž vně, jako mazání a jako přísada do koupelí.
   
Mumio Shilajit
Další středoasijská substance, která se hodí téměř na vše, sám jsem jej využil pro zamezení ztrát vápníku při komplikované zlomenině.
  
FAQ

Otázka: Je možné zakoupit homeopatické přípravky volně ?
       Odpověď: Ano, pokud myslíte monohomeopatické přípravky například od firmy BOIRON, je možno je nakoupit většinou do stupně ředění 30 ch v lékárnách. Je možno zakoupit ale i přípravky o větším ředění - například OSCILLOCOCCINUM v ředění 200 ch. Další homeopatické přípravky je možno zakoupit v e-shopech, například na www.joalis.cz, kde se jedná o t.zv. inteligentní homeopatika. Není pravdou, že čím vyšší stupeň ředění, tím lépe. Záleží na rozvinutosti onemocnění, době po kterou již probíhá a typu člověka, kterého se týká (monohomeopatika). U inteligentních homeopatik na tom nezáleží.

Otázka: Jaká jsou úskalí léčby homeopatickými přípravky ?
       Odpověď: V prvé řadě jsou tu poměrně přísná pravidla na užívání homeopatických přípravků, která odradí část zájemců. Je totiž bezpodmínečně nutné , aby ústní dutina obsahovala ve slinách co nejvěrnější otisk prostředí našeho organismu. Proto těch zmíněných 20 - 30 minut před užitím nic do úst a po volném rozpuštění přípravku v ústech, nejlépe pod jazykem - rovněž. Dalším úskalím jsou průvodní jevy v průběhu užívání. Málokdo si uvědomuje, že homeopatické přípravky vyvolávají nebo "probouzejí" onemocnění, na které jsou určená. Cílem je, aby při onemocnění organismus vytvořil správné protilátky a ubránil se sám. Děje se takto i při prevenci a proto se z relativně zdravého člověka, může na nějaký čas stát člověk nemocný. Průběh onemocnění bývá mnohem mírnější a dá se zvládnout v běžném životním rytmu.

Otázka: Jak je možné, že je u některých homeopatických přípravků povoleno zapíjení vodou ? Nesnižuje se tím jejich účinnost ?
      Odpověď : Ano, je tomu tak. Někteří prodejci, aby snížili odpor uživatelů k užívání, povolují zapíjení přípravků vodou a skutečně se tím snižuje jejich účinnost a to významně. Osobně doporučuji překonat raději počáteční nepříjemnou chuť a nezapíjet tyto přípravky vodou.

Otázka: Jak vlastně fungují inteligentní homepatika ?
   Odpověď: Pro správnou odpověď bych potřeboval možná jen několik hodin nebo dnů, ale pokusím se vše co nejvíce zjednodušit a zvolím přirovnání,  která snad budou dostatečně srozumitelná.
                  Asi nejlépe se mi bude fungování inteligentních homeopatik srovnávat s funkcí antivirového skeneru u počítače. Antivirový skener funguje tak, že má databázi(seznam) virů a při funkci nedělá nic jiného, než že kontroluje podle databáze každou položku na ekvivalenci (shodu). Pokud nalezne shodu, vyvolá poplach a buď automaticky nebo přes nabídku umí virus izolovat nebo zničit. Hrozí riziko, že pokud dojde k automatickému odstranění viru, odstraní se s ním i část programu. Pokud je taková část programu důležitá, způsobí pak potíže s funkcí počítače. Až sem je funkce inteligentních homeopatik srovnatelná s antivirovým skenerem, rozdíl je v tom, že antivirový skener nevykazuje žádnou inteligenci a pokud je nastaven na odstranění "nákazy", odstraní ji bez ohledu na následky. Inteligentní homeopatika mají svou virovou databázi volenou tak, aby k ničemu podobnému nemohlo dojít a různé přípravky užívané v časové ose postupně řeší odstraňování "nákaz" postupně a vždy se nejprve "čeká" na zotavení dané tkáně.
                 Způsob jakým se tak děje je snad nejlepší přirovnat k fungování firmy (montážního závodu) a jeho dodavatelů. Nejprve se napadnou všechny zdroje nákazy najednou, aby došlo k destabilizaci funkcí (dochází k dočasnému zhoršení zdravotního stavu pacienta) a ihned potom dochází k ničení "dodavatelů", nakonec dochází ke zničení "montážního závodu"(zdravotní stav pacienta se zlepšuje), který je již velmi oslaben, protože nemá od dodavatelů žádný materiál. Kondici dodavatelů můžeme velmi ovlivnit stravováním a sociálním chováním (stav ovzduší jen těžko ovlivníme v krátkém potřebném čase), protože pokud nebudou mít z čeho "vyrábět", nebudou existovat. Nutno dodat, že mikroorganismy jsou nejpřizpůsobivější živé organismy na planetě, proto si není možné myslet, že jen pomocí stravy dosáhneme vyléčení některých onemocnění - musí být obojí. Po úspěšném odhadu problému a úspěšné léčbě (podle různých chorob různě dlouhá doba - několik měsíců až několik let) si je nutné uvědomit, že zasažená tkáň byť po úspěšné léčbě, již bude navždy více choulostivá na vnitřní i vnější podněty a proto je jí třeba šetřit a brát na ni ohled zejména dodržováním jiných stravovacích i sociálních návyků.
               Každá nemoc zanechá následky na tkáni, které se týkala a každá úspěšná léčba je jen "remízou" se světem nepřátelských mikroorganismů. Proto být nemocný delší dobu (chronická onemocnění) není rozhodně v pořádku.

Užitečné odkazy


Prameny informací

Literatura:
Křížovka života - MUDr. Josef Jonáš (1988)
Praktická detoxikace podle MUDr. Josefa Jonáše - MUDr. Josef Jonáš (2004)
Homeopatie a její typy - Miloš Rýc a Francois Cousset (1997)
Jak odhalit tajemství geopatogenních zón - RNDr. Evžen Andres a Václav Vokolek (2002)
Kniha o nové fyzice - Jiří Horák (2004)
Neřešitelná rovnice - Mario Livio (2008)
Sídlo duše - Gary Zukov (2006)
Tajemství proměn - Zoša Šinkororvá (2005)
Kruhy v obilí - Eckhard Weber (2008)
Praktická homeopatie - Jiří Janča (2004)
Psychotronika pro každého - Jiří Janča (2001)
Alternativní medicína - Jiří Janča (2000)
Stopové prvky a kovy které nám chybí - Jiří Janča (1993)
Co nám chybí - Jiří Janča (1992)
Za tajemstvím zdraví - Pavel Šíma (1997)
Detoxikace - Dr. Jennifer Harper (2004)
Homeopatie - Andrew Lockie (2004)
Léčivé rostliny - Andrew Chevallier (2004)
Vitamíny a minerály - Amanda Ursell (2004)
Léčivá síla vitamínů, minerálů a dalších látek - Jarmila Mandžuková (2005)
Autopatie - Jiří Čehovský (2003)
Uzdrav se autopatií - Jiří Čehovský (2005)
Homeopatické syntetické repertorium - Robin Murphy (1999)

Poděkování

   Dlouho jsem přemýšlel, komu vlastně poděkovat za nastoupenou cestu ke zdraví a novému poznání. Jestli autorům literatury, kteří mě dokázali přesvědčit o tom, že stojí za to jít jinou cestou nebo lidem, kteří zastupují systém vytvářející  pacienty na objednávku farmaceutického průmyslu. Musím poděkovat oběma skupinám, neboť bez namyšlenosti a přehlíživosti jedněch, bych se nedostal k poznání druhých.


Bookmark and Share
 
počítadlo.abz.cz
Copyright 2015. All rights reserved.
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky